Home » , » Portugálok a Katonában

Portugálok a Katonában

Written By Hírszerkesztő on 2014. június 11., szerda | 11.6.14

A "Portugál" költői naturalizmus, a műfaját tekintve tragikomédia. Fontos darab, többek között azért, mert megfelelő magasságig emelkedik el a "földtől". Rámutat arra, hogy a szabadság gyökerei bent lapulnak az emberi mélyben. Örök probléma ez! Vajon rossz helyen születtünk, vagy a többiek rosszak, unalmasak, s alkalmatlanok arra, hogy harmóniát hozzanak az életünkbe, vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy a valóság és az álom összeegyeztethetetlenek. 

Mindenki - a szereplőkről van szó -, térben és időben saját világának középpontja, mely pontból látja, érzékeli a többieket, köt szövetséget. 

Mi tehát a darab, és mi lehetne az előadás?

Egy tér (falu: Irgács) melyben látszólag megtörténnek a dolgok jelentős amplitúdó nélkül. A hétfő, hétfő, a nyár, nyár, a kocsma - kocsma, s ez így lesz akkor is, ha elmúlik az élet, tehát a hétfő története hétfői, a nyár csúcspontja a céllövölde, szabadsága a strand, a kocsma, a sör, a foci, az ismétlődő dialógok szegényes változatai... stb. 

A darab hősei komolyan veszik önmagukat, (mi mást tehetnének?), egyedüli nézőpont létezik, kinek - kinek a magáé. Számomra sok vonatkozásban felmerül Csehov amikor a darabot olvasom, s ez a hasonlóság, párhuzam, a figurák eredendő humorában, fontoskodásában, egymásra utaltságában rejlik. Minden pillanatban történhetne valami, oly erős vákuummal húz a dermedtség. Mindez a látszólagos enerváltság rendkívül dinamikus. Újra és újra ráébredhetünk arra, hogy az életünk alakítói mi magunk vagyunk, hogy csak egy igazi szabadság létezik, az pedig a személyiség belsejéből ered, és nem érvényesül, csak harmóniában.

A hős (Bece) a szabadság lehetőségével játszik, próbálgatja azt, leegyszerűsíti helyre, időre és személyekre. Ez mindannyiunk örök sóvárgására emlékeztet, s mert ez a "játék" a szabadsággal - álmodozásunk, vagyis a művészet lényege.
Lukáts Andor

Happy Art Fesztivál 2007., Dottore díj - a legjobb előadásért 

Bemutató időpontja: 1998. október 18., Katona József Színház 

tragikomédia 2 részben, 150 perc 
A KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ előadása

Író: Egressy Zoltán 
Rendező: Lukáts Andor 

Színész: 
Masni - Pelsőczy Réka
Bece - Keresztes Tamás
Kocsmáros - Csuja Imre
Retek - Lengyel Ferenc
Pap - Takátsy Péter, Mészáros Béla
Csipesz - Bán János
Asszony - Szirtes Ági
Sátán - Varga Zoltán
Feleség - Ónodi Eszter, Jordán Adél
Bittner - Kása Gyula 

Díszlettervező: Ágh Márton 
Jelmeztervező: Salamon Eszter 
Zene: Vajdai Vilmos 
Rendező munkatársa: Tóth Judit

Előadás időpontok: 
KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ - Budapest
június 12. (csütörtök) 19:00  

Share this article :

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Pólus Színházi Portál - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger