Home » , , » Kiállítás a Nemzeti Színház megnyitásának 10. évfordulójára

Kiállítás a Nemzeti Színház megnyitásának 10. évfordulójára

Written By Hírszerkesztő on 2012. szeptember 23., vasárnap | 23.9.12

A Nemzeti Színház megnyitásának 10. évfordulójára, Schwajda György emlékére nyílik kiállítás. A színház 2001-ben Madách Imre: Az ember tragédiája című drámájával nyílt meg. A bemutatónak szeretne emléket állítani Sárból, napsugárból összegyúrva címmel Tresz Zsuzsa képzőművész és jelmeztervező, Milorad Krstić festőművész és díszlettervező, és Katkó Tamás fotóművész, az előadás fotográfusa.
 

Egyes teóriák szerint 37, mások szerint 94 év után jutott (ismét) színházhoz a nemzet, ugyanakkor az is tény, hogy a 2002-ben elkészült épület az első, amely már tervezésekor, építésekor is a Nemzeti Színház nevet viselte. Léte és nemléte – amióta magyar színjátszás van – szélsőségekbe hajló, időnként nemtelen politikai csatározások témája volt, s bár a kedélyek némiképp csillapultak az elmúlt években, felépítésének, átadásának körülményei, vezetőinek személye ma is indulatokat gerjeszt.
 
2001-ben, szinte lehetetlen körülmények között vállalta Szikora János rendező, hogy Madách Imre: Az ember tragédiája című drámájából színpadra állítja a bemutató előadást. Ő és csapata arra vállalkozott, hogy függetlenítve magukat a politikai praktikáktól, színháztörténelmet írjanak. 2002. március 15-én megtartották a díszbemutatót, azonban a közhiedelemmel ellentétben nem ez volt az első előadás. Március 11-én, főként vidéki és határokon túli diákok és tanáraik előtt játszották először a darabot.
 
A bemutatónak szeretne emléket állítani Sárból, napsugárból összegyúrva címmel, Tresz Zsuzsa képzőművész és jelmeztervező, Milorad Krstić festőművész és díszlettervező, és Katkó Tamás fotóművész, az előadás fotográfusa.
 
A tárlat legfontosabb részét a képanyag teszi ki, amely felidézi az előadás bemutatását és részleteit. Bepillantást nyerhetünk a tervezés folyamatába, a tervezők legelső vázlataiba, láthatjuk, hogy a díszletek és a jelmezek miként alakultak fokról-fokra a végső stádiumig. Tresz Zsuzsa és Milorad Krstić archívuma több ezer – az előadáshoz készített – grafikát, festményt, vázlatot őriz, ezek közül mintegy 150 darabot tárunk a közönség elé digitális nagyítások formájában. Katkó Tamás tizenkét főpróbán közel ezernégyszáz felvételt készített. A kiállításra kerülő 50 képből álló sorozata bemutatja a rendezői szándékot, az előadás csomópontjait, valamint azt is, miképpen valósultak meg a tervezők elképzelései.
A kiállított tárgyak (kellékek, díszletelemek) összevethetőek lesznek a tervekkel, valamint a fotókkal is, melyek az előadásba helyezik azokat.
 
A kiállítás szeptember 21-től október 23-ig látogatható a Bazaar Klub kupolatermében található Kolta Galériában.
Cím: 1074, Budapest, Dohány utca 22-24.
Nyitva tartás: 16.00-22.00
Share this article :

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Pólus Színházi Portál - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger